Infofilm tilfører værdi til din virksomhed

April 8, 2013 by Daniel Gjøde

3D, Animation, Art, Branding, Content, Design, Documentary, Identity, Illustration, Motion, Storytelling, Strategy, Television, Title Sequences, UX, Web

Hvis du beskæftiger dig med markedsføring og kommunikation og skal bare lidt mere end at sælge flest mulige produkter med størst mulig profit, er infofilm ganske sikkert noget, du bør vide lidt om.

En informationsfilms fineste formål er at omsætte et komplekst budskab – det være sig formidling af data, information, salgsmateriale eller alt mulig andet – til en simpel og overskuelig lille film, hvor modtageren bagefter sidder med en klar og konkret viden, der ellers ville have taget længere tid at opnå på anden måde. Ofte kan en infofilm ses som et alternativ til store mængder tekst. Faktisk vil jeg vædde på, at man kunne finde en infofilm, der formidler alt det, jeg sidder og skriver lige nu – men for nu, er du nødt til at være lidt old-school og læse videre.

Og bare lige for at sikre at vi taler om det samme, så mener jeg infographics film, infofilm, animerede infomationsfilm, kortfilm, virksomhedsfilm, corporate films… ja, kært barn har mange navne.

Eksempler på infofilm

Gennem årene har vi ved Stupid konceptualiseret, skrevet og produceret en lang række forskellige infofilm, og næsten altid med hvert sit formål og fokus. Et par af de forskellige typer er:

Greenpeace – Support Sustainable Fishermen

Problematikken omkring bæredygtigt fiskeri er mange-facettet og kompliceret, og alene processen omkring at simplificere budskabet og få skabt en forståelig og relevant film var en lærerig proces for Greenpeace’s kommunikationsfolk. Resultatet blev brugt i formidlingen af problemet på tværs af lande i hele Europa, og filmen var stilet direkte mod EU’s ministre, som ultimativt kan ændre lovgivningen.

Med en pan-europæisk kampagne, gav det også en stor fordel for Greenpeace kun at skulle versionere speaken og de få tekster, der indgik i filmen. De fik hurtigere deres budskab ud og skabte større sammenhæng i kampagnen.

Shoptimizer

Shoptimizer har et produkt, som er meget attraktivt for deres kunder, men svært at forklare. Derfor havde de brug for en film, der på en simpel og overskuelig måde kunne forklare deres ydelser. Udover at filmen øgede konverteringen i antallet af henvendelser fra deres website, fik de også et stærkt redskab til deres konsulenter, som pludselig kunne starte kundemøder med en film, og dermed selv slippe for igen og igen at skulle forklare de samme ting. Filmen hjalp dem derfor både med et øget salg, en længere besøgstid på websitet og en mere ensartet præsentation fra deres konsulenter.

Anytable

Filmen for Anytable henvendte sig især til et segment som er svært at nå med klassisk markedsføring. Der var et behov for at forklare simpelt og overskueligt, hvordan en online service kunne tilføre værdi til en restaurant. Manglen på screenshots fra selve produktet var et bevidst valg, og sikrede at mulige kunder ikke ville hænge sig i produktspecifikke detaljer, men tværtimod se det store billede. En ekstra bonus ved dette var, at filmen ganske enkelt ville have en længere holdbarhed og ikke være påvirket af ændringer i selve produktets udseende.

En serie af uddannelsesfilm til Syddansk Universitet

Ofte kan man også med fordel blande grafik- og videoindhold, som vi gjorde i disse film for Syddansk Universitet. Det kan gøres på rigtig mange måder, og i dette tilfælde fungerede grafikken mere som et supplerende og identitetsskabende lag i fortællingen. På tværs af de 19 film der blev lavet, var der et samlet udtryk. Filmen her er en montage af de 19 film.

Social Viper

Indrømmet: Speaken endte med at være lidt hidsig, men filmen var interessant for os, for den viste, hvordan man med succes kan bruge et markant illustrativt univers, som giver særpræg og karakter til det, man formidler. Ikke alene gav det filmen et unikt look, men de illustrerede elementer blev også adopteret i den øvrige markedsføring af Social Viper.

Hvad virker så?

Vi er nok miljøskadede og indrømmet: Vi ser infofilm, når andre mennesker ser klip af sjove pandaer på Youtube (ok, dem ser vi også). Men gennem tiden har vi set tusindvis af infofilm og selv produceret en rimelig mængde, og det er vores erfaring, at infofilm der virker og bliver set, skal besidde følgende kvaliteter:

Relevans: Først og fremmest skal man overveje, hvem filmen henvender sig til og sikre, at indholdet og formidlingen er relevant og i øjenhøjde.

Særpræg: Enten er det selve indholdet, der er helt unikt og nyt, eller også er den visuelle stil noget særligt. Det unikke og nye giver filmen et særpræg og en personlighed, der gør filmen seværdig.

Oplevelse: Selvom stoffet måske er tørt, eller budskabet er komplekst, er det afgørende, at filmen underholder og efterlader seeren med en oplevelse. Ellers ser man den ikke til ende

Iøvrigt er ovenstående tre ord også centrale for, hvordan vi løser vores øvrige opgaver i Stupid

Er en infofilm noget for min virksomhed?

Godt spørgsmål! Hvis du kan nikke til flere af nedenstående, er det ikke utænkeligt, at en infofilm kunne være noget for dig:

  • Folk bliver helt tomme i blikket, når jeg prøver at forklare det…
  • Jeg vil gerne sikre mig, at dem, der besøger mit website, har forstået hvad vi kan hjælpe dem med
  • Mit budskab er totalt usexet, men det er vigtigt, at folk ser det alligevel
  • Jeg gentager konstant de samme 20 sætninger, inden jeg når til det, der er interessant
  • Dem jeg henvender mig til kan ikke læse eller har svært ved at tygge sig igennem tekst
  • Mit budskab skal ud på flere sprog
  • Jeg synes bare, det kunne være pissefedt at have en film om os og det vi laver…

 

Og de tilfører værdi…

Informationsfilm bruges på mange platforme og i mange sammenhænge, og kan derfor tilføre værdi til virksomheden på mange niveauer, men der er især nogle områder, hvor vi har oplevet, at de virkelig har rykket noget:

Mere salg: Især for konsulentvirksomheder, der leverer en relativt kompleks ydelse, har vi oplevet store forbedringer i deres salg. Det skyldes primært, at de med en infofilm på under 1 minut, kan vise deres kunder deres berettigelse og kerneydelse. For mange er dette den primære årsag til at få lavet en infofilm.

Forståelse: Næsten uden undtagelse, starter arbejdet med at lave en infofilm med at barbere ind til kernen og sikre en god og forståeligt formidling. Ofte føler vores kunder at vi forsimpler unødigt, men til gengæld har vi folks opmærksomhed længe nok til at de forstår kernen, og derfra kan tage et velovervejet valg (eller fravalg). Infofilm kan derfor både være en kæmpe hjælp til at gøre det komplekse forståeligt, men også at sikre at man formidler det rigtige. Kernebudskabet.

Fokus: Måske den mest overraskende værdi, men som vi meget ofte oplever, er, at den afgrænsende og konceptuelle fase der går forud for manuskriptet nærmest har en coaching-lignende effekt på vores kunder. Det sætter tankerne igang og er med til at skærpe deres fokus på hvem de og hvem de henvender sig til.

Baggrund

Der er masser af dokumentation rundt omkring på nettet, om effekten af video og om hvorfor video på mange områder slår traditionel tekst. (her, her, her og mange andre steder). Oveni det, er det også almindeligt kendt, at rigtig mange mennesker er mere visuelt orienterede og ganske enkelt husker billeder og farver bedre end eksempelvis tekst – og i manges tilfælde skyldes dette dårlige læse-evner.

Kirkegaard vidste vist allerede dette for 170 år siden: “Fortæl mig noget, og jeg vil glemme det. Vis mig en ting, og jeg husker det måske. Giv mig en oplevelse, og jeg glemmer det aldrig.”

Processen

Vi har løbende forbedret og udviklet vores proces og de sidste mange års arbejde med infofilm har givet os et solidt fundament og en fast tilgang til løsningen af den slags opgaver. Næste blogindlæg vil handle om processen bag produktionen af de infofilm vi laver.

Du er meget velkommen til at kommentere, spørge ind og dele dette indlæg.

– Daniel Gjøde

+45 66 16 15 14

Danish, English, Swedish, Sønderjysk – You decide!